Generic selectors
Només cerca exacta
Cerca a les capceleres
Cerca al contingut
Cerca a les entrades
Cerca a les pàgines
Filtrar per categories
Non classé
noticies

Procés participatiu

El procés participatiu va tenir el seu moment clau els dies 25, 26, 27 i 28 d’octubre de 2017, quan van celebrar-se les 4 sessions plenàries entorn el següents eixos:

EIX DIAGNOSI

Dia 25 d'octubre, 17h, La Lleialtat Santsenca.

Quines necessitats i oferta formativa hi ha als barris de Sants?

Amb l’objectiu de diagnosticar quina és la situació formativa dels barris de Sants, al llarg d’aquesta primera sessió del procés participatiu realitzarem, entre totes les participants, un mapeig del conjunt de recursos, institucions, entitats i/o col·lectius del territori que ofereixen formacions per a persones joves i adultes.

Aquesta diagnosi participativa ens permetrà dibuixar una actualitzada i ben completa radiografia de la situació formativa del territori al temps que ens facilitarà (re)activar les coneixences i el treball en xarxa dels diferents agents implicats en la millora de les competències clau de les persones adultes a Sants.

Objectius

 • a) Detectar quines són les necessitats formatives del veïnat dels barris de Sants que s’estan cobrint.
 • b) Fer un mapeig dels recursos, institucions, entitats o col·lectius que ofereixen formacions per a persones joves adultes, tot determinant les corresponents circumstàncies (horaris, accessibilitat, localització,…)
 • c) Fer un diagnòstic de les necessitats de formació no cobertes.
 • d) Establir coneixences, xarxa i treball en comú amb els diferents agents implicats en la millora de les competències clau de les persones adultes.

EIX COMPETÈNCIES

Dia 26 d'octubre, 17h, La Lleialtat Santsenca.

Què necessita saber una persona adulta avui en dia?

Malgrat el debat obert existent encara avui, podem entendre les competències clau com a aquells coneixements i habilitats que, com a persones adultes, ens permeten transitar i intervenir en la vida de forma conscient i crítica. Aquestes competències les adquirim, mobilitzem i desenvolupem sempre en contextos determinats, uns contextos que marquen els rols què exercim (mare, fill, treballadora, ciutadà,…) i els àmbits on ens trobem.

L’objectiu d’aquesta segona sessió del procés participatiu serà especificar, de manera col·lectiva i mitjançant el debat, quines considerem que són aquestes competències clau.

Competències clau

Combinació de coneixements, capacitats i actituds adequades al context (…) que totes les persones necessiten per a la seva realització i desenvolupament personals, així com  per a la ciutadania activa, la inclusió social i l’ocupació.

Aquesta definició de les competències clau, brindada pel Parlament Europeu i el Consell, és una aportació més al debat obert, encara avui en dia, entre els diferents organismes internacionals pel que fa a la formació de persones adultes.

Malgrat les diferents postures a l’hora de concretar quines són aquestes competències, a grans trets, podem dir que giren al voltant de 5 eixos.

1. Coneixements culturals i/o acadèmics necessaris.

Conjunt d’informacions que una societat determinada considera com a cultura bàsica

2. Estratègies cognitives que conformen el “saber pensar“.

Manera en què s’estructura el pensament per poder anticipar-se als esdeveniments i generar una resposta.

3. Habilitats pràctiques necessàries, o “saber fer".

Habilitats manuals i/o habilitats relacionades amb saber utilitzar determinats serveis o seguir determinats processos.

4. Habilitats comunicatives, que constitueixen el “saber relacionar-se“.

El seu nucli són les relacions interpersonals.

5. Equilibri personal, valors i motivacions imprescindibles per viure i actuar en societat, o per “saber fer“.

Possibiliten i afavoreixen el desenvolupament personal i social.

En conclusió, les competències clau són aquells coneixements i habilitats que ens permeten intervenir en la vida de forma conscient i crítica. Unes competències que adquirim i desenvolupem de manera contextual, i que activem i mobilitzem en funció dels escenaris i dels rols específics sobre el què anem transitant diàriament, en la nostra quotidianitat.

Tenint tot això en compte, els objectius concrets d’aquesta primera sessió del procés participatiu seran els següents:

 1. a) Definir de les competències clau necessàries per a viure i participar a la societat actual, a través d’una mirada interdisciplinària i diversa.
 2. b) Definir l’oferta formativa que les persones joves i adultes necessiten.

EIX PEDAGÒGIC

Dia 27 d’octubre, 17h, La Lleialtat Santsenca.

Quin model pedagògic volem?

 • Tenint en compte la importància que té l’aprenentatge significatiu i l’atenció a la diversitat a l’hora d’assolir coneixements i competèncis clau que ens ajudin a desenvolupar-nos en el nostre  entorn, tant a nivell socioafectiu com a nivell ocupacional, en aquesta sessió ens volem atensar a quines són les bones pràctiques pedagògiques que permetin una personalització de l’aprenentatge segons la necessitats de cada persona, dins del marc del que suposa aprendre significativament.
 • Objectius
 • a) Conèixer experiències pedagògiques referents.
 • b) Dibuixar propostes aplicables al projecte.

EIX GESTIÓ I CONSTRUCCIÓ DE XARXA

Dia 28 d’octubre, 10:30h, La Lleialtat Santsenca.

Com gestionarem l’espai?

 • Com a projecte que vol tenir com a base un model de gestió comunitària, la quarta sessió té la finalitat de conèixer quines estratègies poden afavorir la participació de les persones veïnes del barri, així com conèixer el teixit associatiu i els seus projectes per tal de dibuixar possibles col·laboracions i generar sinèrgies futures.
 • Objectius

a) Fer xarxar amb agents sòcioeducatius i el teixit social del territori.

b) Cercar maneres de treballar conjuntament.

 

CONCLUSIONS GENERALS PROCÉS PARTICIPATIU

 • Fragments vídeos
 • Fotos

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca