Què fem?
Oferim formació en competències bàsiques per a la vida adulta que permeten a les participants esdevenir persones autònomes, crítiques i implicades en l’entorn on viuen; i ho fem de manera flexible, personalitzada i gratuïta. Ens adrecem a tot el veïnat jove i adult dels barris de Sants, posant especial atenció a aquells col·lectius que, per diverses circumstàncies, es troben en situació de desigualtat per interactuar amb la societat. Això fa que les nostres aules siguin espais de trobada de persones diverses, practicant la coeducació en un sentit ampli (de gènere, d’edat, d’origen, de classe social, de nivell acadèmic…) i afavorint el coneixement i la creació de vincles socials entre veïnes.
Malgrat ser una entitat ens concebim com un espai formatiu públic (ja que ens financem amb diners públics) i de gestió comunitària, fet que possibilita que la participació sigui un eix bàsic del nostre funcionament i una competència més a assolir. I no ho fem soles, el treball en xarxa és un tret distintiu del nostre projecte: formem part, potenciem i treballem amb una diversa i rica xarxa de recursos i serveis socioeducatius dels barris de Sants i de la resta de la ciutat de Barcelona, esdevenint una porta als serveis i recursos del territori. Alhora formem part del ric teixit organitzat de Sants, fet que ens possibilita fer de pont entre les participants de La Troca i els diferents espais veïnals i associatius de Sants.
Al llarg de la trajectòria de La Troca també hem constatat que totes les persones adultes, sense excepció, tenim coneixements a compartir i sabers que podem ensenyar a les altres. Per aquest motiu, posem en valor la capacitat per intercanviar i compartir aquests coneixements adquirits a través de la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements (XIC), una xarxa on el veïnat del barri pot compartir els seus coneixements amb les persones interessades en aprendre’ls. Gràcies a la XIC podem ampliar i diversificar la nostra oferta formativa bàsica i transversal.
A La Troca també fem acompanyament a tràmits (processos de regularització administrativa, ajuts socials, vincle amb recursos de suport mutu del barri, inscripcions, etc.) i orientació sociolaboral i en la millora de la ocupabilitat. El coneixement de l’entorn on vivim és un eix primordial i transversal a totes les formacions de La Troca, doncs és un aspecte essencial per poder acce-dir als serveis disponibles, buscar feina i -en general- tenir una vida més autònoma.
Aquest gaudi de més autonomia l’intentem fer extensiva a totes les persones que participen a La Troca, també durant els períodes d’intensa dedicació a tasques de cura familiar. Per això posem a disposició de les famílies amb criatures de 0 a 3 anys l’espai canalla, un servei de cura que permet a les figures responsables iniciar o donar continuïtat als seus processos formatius simultàniament amb la criança.
*Competències bàsiques per la vida
– Lingüístiques
– Instrumentals o acadèmiques bàsiques
– Digitals
– Coneixement de l’entorn
– PreLaborals
– Coneixement i exercici de drets
– Expressió artística i corporal
– Autocura i salut