L’escola d’adults comunitària La Troca està en perill de tancament

ag. 2, 2019

La Troca, una escola comunitària de formació permanent situada al barri de Sants de Barcelona, va obrir les portes el gener de l’any passat. Ara per ara, però, ni les seves impulsores ni les administracions poden garantir que el projecte educatiu es pugui mantenir durant el curs vinent.

Aquest centre va néixer de la necessitat detectada al districte de Sants-Montjuïc de disposar d’una escola d’adults, més enllà de la que hi ha a la Zona Franca. Més enllà de ser un projecte de formació de persones joves i adultes, també és un espai de cohesió social i de participació, d’acollida sociolingüística i d’orientació en el mar de recursos de formació d’adults.

Hi han passat 761 persones – dos terços d’elles, dones – amb diferents nivells d’estudis, des d’aquells que no en tenen fins a persones universitàries. Tirant endavant aquest projecte hi ha dues persones i mitja contractades i un equip de 45 persones que hi col·laboren.

“Hem culminat el primer curs lectiu complet, després de mig any de prova pilot, i continuem sense haver aconseguit un conveni de gestió comunitària de l’escola”, explica l’educadora social i impulsora del projecte Adriana Sabaté. “Ha estat força frustrant i decebedor veure que no hi havia una aposta clara per la continuïtat de projecte”, afegeix fent referència a les diverses administracions on han trucat a la porta.

Des de l’Ajuntament de Barcelona asseguren que “han fet acompanyament econòmic i material al projecte des del seu inici”, per exemple, a través de la cessió d’espais a l’edifici municipal de la Lleialtat Santsenca. També reconeixen “el valor que aporta en termes comunitaris i d’innovació pedagògica”, i per això els van concedir l’any passat un dels premis Barcelona Innovació Educativa. “Ens donen premis simbòlics, però després no es materialitza en sosteniment”, explica Sabaté.

Les impulsores de l’escola d’adults expliquen que han rebut finançament d’aquesta administració, però que el sistema d’anar-se presentant a subvencions “no és sostenible per La Troca ara mateix”. Una de les primeres que van rebre va ser l’Impulsem el que fas, de Barcelona Activa, una convocatòria d’ajuts per finançar projectes que impulsin l’economia dels barris. “Però clar, la seva perspectiva és impulsar l’emprenedoria i nosaltres no som emprenedores d’un negoci que arribarà a ser rendible… Això no passarà”, diu l’Ester Rams, una altra educadora social i impulsora del projecte.

Des que La Troca va començar a gestar-se el 2017, ha rebut diferents ajudes econòmiques de l’Ajuntament de Barcelona, a través de les àrees de Participació i Interculturalitat, de Barcelona Activa i de l’IMEB, pel valor de 88.246€ en total. A més, des del districte de Sants-Montjuïc se’ls acaba de fer un encàrrec de suport al Projecte de Diversificació Curricular valorat en 6.749,29€.

L’escola d’adults també ha rebut ajudes de la Fundació Carulla i donacions de veïnat de Sants, d’entitats i d’empreses de l’economia social i solidària. De part de la Generalitat de Catalunya, rebran la primera subvenció de 1.470€ el curs vinent a través de la Direcció General de Política Lingüística.

L’equip de treballadores i col·laboradores de la Troca | Foto: Victòria Oliveres

L’ideal per La Troca, però, seria aconseguir un conveni de gestió comunitària. D’aquesta manera podrien mantenir els seus principis de funcionament: fer formació bàsica i gratuïta. “Si no ens convertiríem en una acadèmia o un centre cívic, i no és per això que vam néixer”, diu l’Ariadna.

“Nosaltres volem ser una escola pública però amb un model de gestió diferent”, explica Rams, “perquè hi ha coses que s’han de canviar”. Com a proposta d’innovació pedagògica i organitzativa en l’àmbit de la formació d’adults, s’han ofert com a “banc de proves” per l’administració.

Els convenis de gestió comunitària, però, fins ara s’han donat a equipaments i no a serveis. “Hi ha diferents opinions dins l’Ajuntament sobre si se’ns en podria donar un a nosaltres”, diu Rams, “però de moment guanyen els que diuen que no”.

Des de l’Ajuntament destaquen que actualment la competència de formació de persones adultes és del Consorci d’Educació, que és en un 60% de la Generalitat de Catalunya i el 40% de l’Ajuntament de Barcelona. Fonts municipals asseguren que, per aquest motiu, des del districte de Sants-Montjuïc estan “incentivant diverses reunions per tal de trobar fórmules de col·laboració entre totes les parts implicades”.

La importància de l’educació d’adults

“Si en un barri no hi ha una escola bressol, segurament hi hauria una manifestació, però si no hi ha una escola d’adults, ningú la troba a faltar”, diu l’Ester. En canvi, creuen que aquests centres tenen molt potencial de cohesió social i d’apoderament, però “ningú assumeix la responsabilitat de donar-hi una resposta clara i estable”.

Es dóna la paradoxa, a més, que queden places vacants a aquests centres per falta de demanda, mentre que les entitats socials estan desbordades i tenen llista d’espera. “Això passa perquè les escoles d’adults continuen funcionant com funcionaven als anys 80 i 90, i és un funcionament molt rígid” diu l’Ariadna, posant d’exemple les dates de matrícula.

També critiquen les temàtiques tractades a les escoles d’adults públiques i, sobretot, aquelles no tractades. Pensen que pel Departament, “les escoles d’adults han de servir de pont per tornar a inserir gent al sistema educatiu formal, mentre que les competències més bàsiques, com l’alfabetització, s’han abandonat”, explica l’Ester, “però si tu no tens unes competències lingüístiques prèvies, no et pots inserir en el món laboral, per molts cursos ocupacionals que facis”, afegeix.

Des de l’obertura de La Troca, l’Ester i l’Ariadna han comprovat que a Barcelona hi ha molt pocs llocs on es facin aquests cursos de nivell inicial de català, per exemple, i per això, són dels que tenen més demanda al centre. Creuen que aquest tipus de formacions s’han deixat de banda perquè “moltes de les persones que necessiten alfabetització no existeixen per l’administració”, ja que estan en situació irregular.

Un quart dels usuaris de La Troca són persones en situació irregular, que sovint no poden atendre cursos a altres llocs. El que intenten en aquests casos és orientar-los cap a serveis que els ajudin a regularitzar la seva situació. I és que l’escola comunitària també és un espai de coneixement de l’entorn, de serveis i recursos.

A part d’aquesta formació més bàsica, també els agradaria que l’educació d’adults inclogués altres tipus de cursos no relacionats amb l’educació formal. Per exemple, tallers d’habilitats informàtiques i mòbils, de drets laborals o de nutrició pel dia a dia, que tenen molta demanda quan s’ofereixen a La Troca, expliquen.

La Lolita és una de les usuàries de La Troca. “Jo vaig venir des que van engegar, a fer un curs per aprendre a fer anar el mòbil”, explica. Ara és alhora col·laboradora de l’entitat i ofereix els seus coneixements. “Quan van saber que havia treballat tota la vida de modista, em van demanar si m’agradaria fer classes de costura, ja que hi havia molta demanda per aprendre’n”. Així que ara la Lolita aprèn i ensenya, i assegura que al setembre tornarà a fer-ho.

http://diarieducacio.cat/lescola-dadults-comunitaria-la-troca-esta-en-perill-de-tancament/?fbclid=IwAR3Yaakg_DYPAiofY4aNcyV7QU0bi-2QPfB5Giag-MVjcvKgZJbL5BUB1qI