La continuïtat de l’Escola comunitària La Troca està en perill

juny 2, 2019

L’escola comunitària d’adults La Troca podria no obrir portes el curs vinent per problemes de finançament. L’espai es va posar en marxa fa un any i mig amb l’objectiu d’oferir formació en competències bàsiques als veïns de Sants, en especial a les persones en situació de desigualtat. Tot i que des de llavors han aconseguit formar més de 750 persones de manera totalment gratuïta, les treballadores del projecte asseguren que depenen de la tasca de voluntaris i de subvencions municipals per tirar endavant i que, aquestes últimes, són insuficients i arriben tard.

Les subvencions, insuficients

Malgrat l’èxit de les classes i els tallers que duen a terme, les treballadores de La Troca alerten que el projecte està en risc. Asseguren que l’escola es finança en un 50 % gràcies la tasca d’una quarantena de voluntaris, mentre que l’altre 50 % el sufraguen les subvencions municipals.Adriana Sabaté, educadora social del projecte, reconeix que els diners que reben no són suficients, tot i que “són els únics ingressos, ja que les activitats són totalment gratuïtes”. A més, assegura que les subvencions anuals de l’Ajuntament es reben tard i cada sis mesos “el que fa molt difícil poder oferir un servei amb garanties de continuïtat als usuaris”. En aquest sentit, les treballadores de l’entitat consideren que caldria, o bé signar un conveni a llarg termini amb el consistori que donés estabilitat al projecte, o bé que La Troca es convertís en una subseu de l’escola d’adults del districte. Cap de les dues opcions, però, no s’ha materialitzat encara.

Una escola comunitària

La Troca es va començar a gestar l’any 2015, però no va engegar fins al gener del 2018, quan es va posar en marxa l’edifici reformat de la Lleialtat Santsenca. Actualment, hi ha dues persones contractades a jornada completa i una a mitja jornada, però l’escola té el suport d’una trentena de persones de l’àmbit educatiu i del teixit associatiu dels barris de Sants. La Troca ofereix formació en competències prioritàries, com ara alfabetització, neolectura o informàtica des de nivells inicials, així com formació bàsica en dret o economia per afavorir l’apoderament i l’autonomia.La majoria d’usuaris de l’escola són persones grans i migrades. Per a Sabaté, el servei de La Troca va molt més enllà de la formació, ja que a l’escola també es fa una tasca d’acollida de les persones migrades: “Se les orienta, per exemple, perquè coneguin els recursos que tenen al seu abast o per buscar eina”. És per això que demanen un compromís ferm a l’Ajuntament, ja que contribueixen a una tasca en la qual el consistori té competències.